www.lechia.net - Strona Główna

PGE Arena Gdańsk

Dyskusja na temat przygotowań do Euro 2012

Re: Baltic Arena

Postprzez LG Fan » Pt, 17 lip 2009, 22:24

vid napisał(a):Strasznie jestem ciekawy jak to wszystko funkcjonuje i od czego to zależy, że mamy takie ogromne różnice.

na cene ma wpływ wiele jak nie bardzo wiele czynników
Choćby przygotowanie podłoża,u nas np. była wywożona ziemia i nawożony nowy grunt a w innych miastach np. dochodzi jeszcze palowanie.Na pewno mają też wpływ materiały użyte przy budowie,złożoność konstrukcji,bajery jakie będą na stadionie i infrastruktura ni więlkość.Koszt Stadionu Narodowego w Warszawie to ponad 1,2 mld zł ale tam będzie np.dach rozsuwany czy ogrzewane trybuny.Nasz niestety został okrojony na maxa.
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez vid » So, 18 lip 2009, 10:59

Ale to jest oczywiste. I nawet taka gigantyczna suma jak u nas dostał wakoz to ok 22mln euro za prace ziemne i tak nie robi aż takiej różnicy jak napisałem w poprzednim poście. Mówie tu o różnicach rzędu 200% lub 300%. Proste przykłady:

http://stadiony.net/project.php?p=168
http://stadiony.net/project.php?p=129

U nas cały ten stadion + to co na około (nie mówie o rewitalizacji letnicy bo na to są osobne pieniądze), będzie nas kosztowało o ile dobrze pamiętam ok 850mln zł, pare dni temu podawali, co daje kwote ok 200 mln euro.

A tak przy okazji, to 6-ty żuraw już prawie gotowy!
vid

Postprzez LG Fan » So, 18 lip 2009, 23:59

dzisiejsza burza nad budową

Obrazek

a tu mamy już 6 żurawi

Obrazek
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez LG Fan » Śr, 22 lip 2009, 12:22

Michał Kruszyński, BIEG2012 napisał(a):Mogilnik znika w oczach

Firma WAKOZ wywiązuje się z powierzonych zadań i od 13.07 do 20.07 usunięto blisko 3 tysiące ton odpadu, z tego ok. 2,5 tysiąca ton przewieziono do spalarni Port Serwis w Gdańsku i 320 ton do spalarni Sarpi w Dąbrowie Górniczej. W ciągu zaledwie sześciu dni ok. 70 % zawartości mogilnika jest już usunięte. Z uwagi na wysokie temperatury prace przy likwidacji mogilnika są prowadzone od 15.00 do 24.00

Odnosząc się do doniesień prasowych należy sprostować, że „mogilnik” nie zawiera kości ani skór: znajdujące się tam materiały uległy rozkładowi i ich konsystencja przypomina maź lub pastę wymieszaną z ziemią. Porządkowanie terenu na którym znajdują się odpady jest planowane na 31 sierpnia br.

żródło: www.bieg2012.pl

a tu zdjęcie z ostatnich minut,jak widać rzeczka w dolnej części podglądu została własnie zasypana
nie bedzie już problemu z nadmiarem wody :D

Obrazek

-- edit --

oto filmik z placu Stadionu Gdańskiego bo taka jest oficjalna nazwa budowy,coś takiego jak Baltic Arena nie ma.
Po około 2:30 s widzimy prace przy sławnym mogilniku

-- mniej niż minutę temu --

Stadion Gdański rozrasta nam się z dnia na dzień,własnie stawiany jest kolejny żuraw to już siódmy

Obrazek
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez vid » Pt, 24 lip 2009, 20:17

Dziś stawiali 7-mego żurawia na środku, już pracuje...
vid

Postprzez LG Fan » Pt, 24 lip 2009, 21:57

vid napisał(a):Dziś stawiali 7-mego żurawia na środku, już pracuje...

ostatnie zdjęcie jest z godz. 17.47 i jak się dobrze przyjrzysz widać stawiany żuraw
jest jeszcze bez ramienia i kabiny

oto mała seria zdjęć z budowy autorstwa Vanaheim-a na których widać dokłądnie
postępy w budowie min. trybuny VIP-owskiej

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

edit

no to mamy już 8 żurawi...i trybunę VIP obstawiona szalunkami

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez vid » Pn, 27 lip 2009, 18:38

vid

Postprzez LG Fan » Pn, 27 lip 2009, 20:32

na jutro było zaplanowane zalewanie trybuny zachodniej,z tego co widzę
szalunki są jeszcze chyba nie skończone,samo zalewanie ma trwać 36 godz.
bez przerwy ...będzie ostro

Obrazek
Obrazek
to ta trybuna

EDIT

W poniedziałek na budowie stadionu zakończyło się zbrojenie tzw. płyty VIP pod budynkiem całorocznym, zlokalizowanym na trybunie zachodniej stadionu.

gdansk_aktualnyDo zbrojenia, które trwało dwa tygodnie zużyto ok. 450 ton stali. W środę rozpocznie się układanie ok. 3000 m3 betonu. Z uwagi na wysoki poziom wody gruntowej i konieczność zachowania szczelności płyty, będzie ona betonowana w systemie ciągłym, bez wykonywania przerw technologicznych.

Przewidywany czas betonowania wynosi 36 godzin. Prace będą wykonywane przez 8 grup roboczych. W tym czasie budowa będzie obsługiwana przez 4 węzły betoniarskie w tym jeden węzeł rezerwowy.

Ponadto, w sobotę wydobyto ostatnie odpady z byłego wysypiska śmieci na budowie gdańskiego stadionu, łącznie do tego dnia usunięto blisko 4 tys. ton odpadów.

Zanieczyszczenia trafiły do spalarni Sarpi w Dąbrowie Górniczej oraz Port Serwis w Gdańsku.

Prace trwały dwa tygodnie, a całość prac związana z wymiana i utwardzeniem gruntu na tym terenie zakończy się do końca sierpnia.

ŹRÓDŁO: BIEG2012

no to zaczęło się wielkie lanie,pierwsze tony betonu właśnie są wylewane na fundamenty trybuny

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez LGkryh » Śr, 29 lip 2009, 21:40

Ostatnio pojawiłem się na placu budowy i muszę przyznać.. mile się zaskoczyłem : ) .. dawno nie odwiedzałem powstającego stadionu w Letniewie, a zmiany są ogromne : ) .. mam nadzieję, że chłopaki zdążą na czas i w 2011 stadion zostanie oddany do użytku : ) ..
LGkryh

Postprzez LG Fan » Śr, 29 lip 2009, 22:33

stadion rośnie nam w oczach,pracują nonstop a już nie długo czas pracy ma się zwiększyć
większa obsada moze za tym pójdzie 2-3 zmiany

zalewają nawet w nocy
Obrazek

Dzięki doskonałej organizacji prac Konsorcjum Hydrobudowa-Alpine i betoniarni, betonowanie fundamentów pod trybuną zachodnią Gdańskiego Stadionu zakończyło się 12 godzin przed planowanym czasem.

W sumie operacja wylewania 3’235 m³ betonu trwała 24 godziny i 23 minuty. Średnio w ciągu godziny wylewano 130/140 m³ materiału przy pomocy 20 betonomieszarek i 4 pomp do betonu.

Konstrukcja żelbetowa stadionu według harmonogramu ma być ukończona na przełomie IV kwartału 2009 roku i I kwartału roku 2010.
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez Lechista_LEVY » Cz, 30 lip 2009, 12:33

http://www.euro.gdansk.pl/kamery_letnica?id=2
zdjecia z kamery niedaleko budowy :)

na stronie jest tez galeria wiec mozna byc na biezaco ;]
Ostatnio edytowano Śr, 5 sie 2009, 19:01 przez Lechista_LEVY, łącznie edytowano 1 raz
Biało - Zielony, Starogard Biało -Zielony!!!

Chojnice & Starogard !

Lechii fanatycy z kociewia stolicy!!
Lechista_LEVY

Postprzez świerzak » Cz, 30 lip 2009, 13:15

A takie pytanie,bo widze że jesteście z tym stadionem na bieżąco :D
-Wiadomo gdzie będzie młyn? :D I wiadomo ile będzie liczył miejsc?
-Ilu poziomowy bedzie ten stadion?Z tego co widziałem na zdj. to ma być 2-poziomowy...
OLSZYNKA ZAWSZE BIAŁO-ZIELONA
świerzak

Postprzez LG Fan » Cz, 30 lip 2009, 15:59

świerzak napisał(a):-Ilu poziomowy bedzie ten stadion?Z tego co widziałem na zdj. to ma być 2-poziomowy...

Obrazek
Obrazek

Poziom -2
Pomieszczenia techniczne, korytarze, kanały wentylacyjne
Poziom -1
Zaopatrzenie, ochrona, pomieszczenia kontrolne, sale prasowe, szatnie, boisko
Poziom 0
Klub biznesowy, catering, sklep dla fanów, kioski, toalety
Poziom 1
Pub dla fanów, loże dla VIPów, catering, pomieszczenia biurowe, toalety
Poziom 2
Loże dla VIPów, kioski dla kibiców, toalety
Poziom 3
Promenada dla prasy, kioski, toalety
Poziom 4
Pomieszczenia techniczne

Docelowa trybuny pomieszczą 44.632 ludzi. Z czego 1500 miejsc przeznaczonych jest dla VIPów. Na stadionie skorzystać będzie można z 52 dziesięcioosobowych pomieszczeń biznesowych z widokiem na boisko.Na trybuny mają prowadzić 22 klatki schodowe i 7 wind.Sam podział trybun dla kibiców nie jest jeszcze chyba znany.Choc na jednej ze stron znalazłem
coś takiego...wychodzi na to że młyn tradycyjnie za bramką ;)

Obrazek
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez ma7ias » Cz, 30 lip 2009, 17:09

trudno bedzie dopingowac na takim wyrabanym stadionie. dwa poziomy napewno nie ulatwia zadania, a zeby doping doszedl do uszu chociaz tych co sa na drugiej stronie stadionu to powinno byc z 1,5 tys ludzi w mlynie :mrgreen: :mrgreen:
ma7ias

Postprzez vid » Cz, 30 lip 2009, 18:36

Ciekaw jestem czy na runde wiosenna sezonu 2010/11 przeprowadzą się na nowy stadion, czy poczekają bo nowego sezonu. Oby nie zrobili gafy z cenami biletów/karnetów bo jest szansa, przy naprawde dobrej formie jaką prezentuje obecnie LG na stałe zagościć w ekstraklasie i to na wysokich miejscach, myślę (jestem pewny) że wtedy średnia na meczu nie schodziła by poniżej 20 tyś.( 20-30 tyś na mecz), i oczywiście bez cyrków z kupowaniem biletu jaki mamy teraz...I i tak ludzie stoją po 3h po bilety. POTENCJAŁ JEST OGROMNY!
vid

Postprzez LG Fan » Cz, 30 lip 2009, 19:14

cyrk z biletami na Stadion Gdański...raczej nie.Do czasu pierwszego gwizdka mają obowiązywać
bilety elektroniczne.Licze na to że usiąde sobie spokojnie przed lapkiem bez znaczenia gdzie będę
i zarezerwuje bilet przez neta tak jak np. robię to w Hamburgu/co prawda z konta kolesia :)/
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Postprzez Lechista_LEVY » Cz, 30 lip 2009, 20:49

pozostaje jeszcze cena biletow/karnetow na SG ;) a z nia moze byc roznie....

imo przeprowadzka na stadion bedzie dopiero w nowym sezonie - chyba za duzo by bylo burdelu ze skladaniem nowych planow i wszelkiego typu innych papierow do pzpn-u.. ale to tylko moje zdanie :D

a... i szczerze watpie ze stadion bedzie podzielony pol na pol dla gospodarzy i dla gosci :]

___
nie podobaja mi sie nazwy sektorow :lol:
Biało - Zielony, Starogard Biało -Zielony!!!

Chojnice & Starogard !

Lechii fanatycy z kociewia stolicy!!
Lechista_LEVY

Postprzez ma7ias » Cz, 30 lip 2009, 21:10

Lechista to jest podzial na mecze na Euro :) 8-)
ma7ias

Postprzez aisim » Cz, 30 lip 2009, 21:17

Lechista_LEVY napisał(a): nie podobaja mi sie nazwy sektorow :lol:

Dokładnie.. każdy jeden kolor, byle nie połączenie żółtego i niebieskiego.. a jakby jeszcze spojrzeć tak na ten plan stadionu.. to lewa część zielona, białe boisko...
aisim

Postprzez LG Fan » Cz, 30 lip 2009, 21:34

to co tutaj pokazałem to pewnie jakieś tam plany gościa który nie ma pojęcia o piłce
zapewne podział będzie taki że 3/4 miejsc gospodarz a 1/4 /10tyś/ goście.
Wyobraźcie sobie teraz derby....30 tyś Lechistów i 10tyś śledzi....tylko kurcze skąd
oni wezmą tyle kiboli,to co do nich chodzi to średnia 7tyś z tego jakieś 50% pikniki :D

Co do ceny biletów,no cóż albo pójdą na styl typowo Polski i wywindują ceny na maxa
najtańsze bilety w cenie powiedzmy 50zł najdroższe na prostą w najlepszych miejscach 150 zł
Plusem że wszystkie miejsca będą zadaszone....warszawiaki na narodowym
będą mieli nawet ogrzewane trybuny ,karnet niech pomyślę średnio koło 600-700 zł tym sposobem
będą mieli może 30% stadionu.
Jeśli pójdą śladem zachodu obniżą ceny biletów/karnetów/ przyciągną wiekszą rzesze kibiców
czyli potencjalnie większy przychód.Lepiej chyba sprzedać 30tyś biletów za 30 zł
niż 10 tyś biletów za 50 zł...ale to takie moje gdybanie.Jeszcze nadal nie wiadomo kto będzie
"zarządcą" stadionu.W chwili obecnej Kuchar swoje Gdańsk/czytaj Adamowicz/ swoje
Biało-Zielony Wrzeszcz
LG Fan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Euro2012